Begynnelsen: Patrick El-Hag avlas av en sudanesisk far och en slovakisk mor. Han föds och växer upp i Slovakiens huvudstad Bratislava och kommer till Sverige vid tio års ålder. Kanske är det den geografiskt unika sammankomsten som gör att Patrick
allra helst definierar sig som urkosmopolit.
Stockholm, januari 1991, efter ett antal års prat om att göra något, gör två vänner slutligen slag i saken och bokar Södra teatern (Kägelbanan) för några kvällar. Uppbackade av fyra musiker sätter de upp musikteaterföreställningen Historien om Brödraskapet. Den ene är levnadskonstnären och mångsysslaren Thomas Kaos Olsson (1966-2003). Den andre är Patrick El-Hag. Det blir en timslång föreställning om trånad och längtan i mytisk medeltida miljö. Föreställningen utgår från Patricks sånger och vävs samman av Kaos monologer. Den kulturella bedriften får till de bådas förvåning en lysande recension i Dagens Nyheter.
1992 med blodade tänder återkommer vännerna med en show på den legendariska krogscenen Studion i Stockholm, något som Patrick (så småningom på egen hand) fortsätter med årligen fram till 1995. Uppbackad av bandet Morocco ‘85 börjar han alltmer finna ett eget sceniskt och musikaliskt uttryck. Under de här åren skrivs bland annat domedagseposet Sent på jorden samt Höger hand, Patrick och Kaos svenska tolkning av Marc Almonds Mother Fist.
1997 utger Patrick det engelskspråkiga debutalbumet
The Bottom Line.
Skivan får ett mycket positivt mottagande toppat av Aftonbladets Annika Sundbaum Melin som skriver
Jag är fast, från första raden och första tonen och ger cd:n
Albumet innehåller radiofavoriterna What’s the Meaning What’s the Point? och Margarita’s on the Beach.
1999 släpps singeln Sorry (Virgin), ihop med rockikonen Py Bäckman, även den hörd på radion.
2002 startar Patrick och Kaos poesitävlingen Poetry GangBang, (en slampigare variant av Poetry slam) på restaurang Rabarber i Stockholm. I samband med det återser Patrick jazzmusikern och tv-personligheten Berndt Egerbladh, som han sökt samarbete med redan 1988. Den nyfunna kontakten leder till att Patrick skriver texter till flera av Egerbladhs kompositioner. Berndt blir förtjust och visar texterna för sin mångåriga vän och samarbetspartner Ann Kristin Hedmark, som vid tillfället letar material till ett nytt soloalbum.
2004 då Berndt Egerbladh avlider i mars månad blir Ann Kristins album en postum hyllning till honom. Skivan får sitt namn efter Patricks text Kom tillbaka innan du går. Albumet blir exempellöst rosat av ett fyrtiotal kritiker runt om i landet. Det finns alla möjligheter att det här kan bli en svensk klassiker skriver Bo Levander i Jönköping-Posten. Svenska Dagbladets Ingrid Strömdahl ger albumet högsta betyg. Singeln, Visa vid sommarens slut, får hög rotation i P4 och testas till Svensktoppen september 2004.
2006 släpper Patrick den Dan Hylander-producerade singeln Vågor som viner, en fri poetisk tolkning av den spanska Tiempo y silencio, ursprungligen inspelad av den kapverdiska barfotalegenden Cesaria Evora. Sången blir hans första spadtag mot ett svenskt fullängdsalbum.
2007 uppbackad av ett tjugotal musiker går Patrick in i den analoga OAL-studion i Sollentuna. Bland de medverkande finns jazz-legenden
Jan Allan, dragspelskungen Bengan Jansson (BAO) och rapparen Ison (& Fille). Några månader senare släpps Cd:n. Flera av sångerna tas upp av SR P4 och blir därmed Patricks största framgång hittills. Vid sidan av egna sånger innehåller fullängds-cd:n bland annat originaltexter till tidigare ohörda kompositioner signerade Berndt Egerbladh, samt ytterligare några av hans fantastiska svenska Cesaria Evora-tolkningar.
Cd:n Så Där hyllas i hela landet i ett trettiotal tidningar och magasin. Betyget 4 delas ut av bland annat Dagens Nyheter, Värmlands Folkblad, Helsingborgs Dagblad, Västerviks Tidningen, Norra Västerbotten, Dala Demokraten och Dalarnas Tidningar. En fantastisk recension återfinns även i musikmagasinet LIRA. Bakgrunden till och tillblivelsen av plattan beskrivs kongenialt i ett inspelningsreportage av Dan Håfström i Musikermagasinet, mars 2008.
2009 Patrick återupptar samarbetet med Håkan Folkesson som 1997 producerade debutalbumet The Bottom Line (1997) och spelar sin första och enda cover, Cornelis Vreeswijks-klassiker Dansa Samba Med Mig (Deirdres Samba). Inspelningen hämtar oväntad rytmisk näring ur Michael Jacksons They don’t care about us och får Kraftwerk-parafrasen Copacabana Express som undertitel.
Steinar Aadnekvam spelar gitarr, Mikael Augustsson spelar dragspel, Ingrid Contardo & Getty Domein körar. Brasilianska Mariana Menezes trollbinder med brasseportugisiska fraser och tar på så sätt tillbaka sången till Brasilien, där Cornelis själv en gång hittade melodien, ursprungligen skriven av Chico Buarquea. Omslagsbilden plåtas av Adam Januszewski och formges av Nils Gud Dahlström.
Fredagen den 5 juni premiärspelas Copacabana Express i SR-Skaraborg där P4:s musiksamordnare Rita Jernquist konstaterar:
En cover som försöker härma originalet är ju så fruktansvärt ointressant. Men det här är en suggestiv och helt annorlunda version av Cornelis låt. Patrick El-Hag har verkligen gjort låten till sin egen, och för det förtjänar han uppmärksamhet, tycker jag.
2010 En lika omtumlande video spelas in och visas flitigt på ZTV i samband med att singeln släpps på iTunes & Spotify
Hösten 2011 i samband med 10-årsjubileet tillika den sista omgången av Poetry GangBang, släpps singeln Spoiled under pseudonymen JASA (Jamaican Aeronutics & Spice Administration). Spoiled är ett första smakprov från det planerade JASA-albumet Kingston, We Have a Problem. JASA, vars primära syfte är att stödja det jamaicanska rymdprogrammet. Videon till Spoiled blir en mycket underhållande uppvisning av sällan skådat slag från El-Hag och spelas in i en enda tagning av Lars Bermann för ”folktv” 18 april, 2012. Producenten heter Lill-Marit Bugge.
2013 släpps singeln ”Jag känner hur ditt hjärta slår”
April 2014 läggs den lika oväntade som sensationella sommarsingeln ”Stockholm i juli” upp på Souncloud.
- Stockholm i juli (2014)
- Jag känner hur… (2013)
- Spoiled (2012)
- Dansa samba med mig (2010)
- Så där (2007)
- Vågor som viner (2006)
- Sorry 1998
- The Bottom Line 1997
Kom tillbaka innan du går
1986 snubblade jag över albumet Så länge du har lust. På lp:n sjöng Lena Nyman svenska dikter tonsatta av kompositören, pianisten och tv-personligheten Berndt Egerbladh.
Bland författarna fanns Karin Boye, Ylva Eggehorn med flera och dikterna höll följaktligen högsta klass. Berndt Egerbladh var inte bara ansvarig för de geniala tonsättningarna utan stod även som arrangör och producent för skivan. Musiken liksom produktionen präglades av tidlös luftighet och befann sig någonstans mellan jazz, visa och slagkraftig pop.
Abumet gjorde ett outplånligt intryck på mig. Eftersom jag vid denna tid just tagit mina första steg som låtskrivare med svenska texter som huvudinstrument, kändes det naturligt att söka upp Berndt i syfte att spela upp mina alster för honom. Jag fann honom bakom Hotel Sheratons flygel i Stockholm.
I en av pauserna presenterade jag mig och förklarade att jag satt på sånger som han skulle fatta vidden av så fort han hört dem. Han sa att det gick jättebra att skicka en demo. Då jag ännu inte hade spelat in en sådan återstod två alternativ, att bjuda hem honom, eller bjuda mig hem till honom. Efter några månaders enträget tjat bänkade jag mig kallsvettig bakom pianot i hans lägenhet på Döbelnsgatan. Det lät förskräckligt. Ändå verkade han tycka om några av kompositionerna och gav mig framförallt beröm för de poetiska texterna.
Sjutton år senare, närmare bestämt hösten 2002, korsades våra vägar en andra gång. Berndt spelade jazz på Restaurang Rabarber där jag tillsammans med min barndomsvän och medkollaboratör Thomas Kaos Olsson (1966-2003), just grundat estradpoesitävlingen Poetry GangBang. Jag stegade fram till Berndt i syfte att reintroducera mig. Han mötte mig orden: ”Hej, Patrick, tack för senast!”
Ännu en gång uttryckte jag min önskan om ett samarbete. Han gav mig de två i Japann utgivna instrumentalalbumen Night Pieces och Mousse Au Chocolat samt en handskriven lista med fyra, fem titlar som ”måhända gick att textsätta”. Jag gick hem, lyssnade, och fick skrämselhicka. Att försöka skriva texter till Berndts ursvenska jazz, som initialt tycktes bestå av solon och improvisationer runt några få takter huvudteman verkade omöjligt. Det tog åtskilliga lyssningar innan de fantastiska sångerna började framträda. Sånger som varken var svåra eller komplicerade, men hellre sofistikerat folkliga.
Nu gällde det att scanna stämningar, hitta ord- och teman som gjorde melodierna rättvisa. Tiden gick och ord lades till ton. Lars, Berndts hyllning till den gotlandsfödde saxofonistlegenden Lars Gullin blev Vinden blåser än, Love song blev Visa vid sommarens slut. För att nämna några. Några månader senare fick Berndt se resultatet och gav sitt återhållet entusiastiska bifall. Jag hade börjat förstå att han inte var de stora gesternas man. Märkbart road blev han dock av texten till melodin Lazy tour, som jag hade döpt till Ett lösaktigt stycke.
I ett av våra sista telefonsamtal, januari 2004, sa Berndt att han visat texterna för sin mångåriga vän och samarbetspartner Ann Kristin Hedmark, som letade material till sin nya cd. Ann Kristins namn var jag bekant med tack vare hennes fantastiska 80-talshit Lille skit, med den oförglömliga refrängraden … Allt som gör dig ledsen gör mig glad … signerad Kristina Lugn. Att både Berndt och Ann Kristin visade uppskattning över texterna var givetvis överväldigande och det sedan länge efterlängtade samarbetet var ett faktum.
Några månader senare, den 2 mars 2004, avled Berndt Egerbladh. Jag lyssnade vidare på den musik som han lämnat efter sig, och försåg ytterligare några av hans briljanta melodier med text. Skivan började mer och mer anta en hyllningskaraktär och kom av förklarliga skäl att präglas av sorg, saknad, vemod och den tröst som bor däri.
En av de sista melodierna jag tog mig an var också musikaliskt en av de mest komplexa. I Berndts instrumentala originalversion hette den The Lights of a Swedish Summer Night, från cd:n Night Pieces. Sången fick titeln Kom tillbaka innan du går, och gav albumet sitt namn. Texten färdigställdes samma dag som Berndt jordfästes i Sollentuna kyrka och blev den ställföreträdande blomma jag adderade till blomsterhavet på hans kista.
Den 7-8 maj, 2004 gick några av Sveriges främsta jazzmusiker ledda av Berndts systerson, den redan legendariske pianisten och multiinstrumentalisten Mats Öberg, in i studion. Förutom pianot trakterade Mats även munspel och dragspel på skivan. De övriga musikanterna var Anders Johansson på bas, Rafael Sida på slagverk, Bengt Karlsson och Thomas Arnesen på gitarr. John Högman spelade saxofon och producerade.
Ann Kristin, som stod inför den otacksamma uppgiften att sjunga in alla dessa nya sånger i en tid av sorg och förstämning hanterade situationen som bara riktigt stora artister förmår. Med stor integritet och självklar pondus gjorde hon det nya materialet till sitt. Hennes röst och hennes förmåga att alltid hitta substantiella texter, liksom hennes briljanta sätt att gestalta dessa gör henne i allra högsta grad unik. Jämförelsen med Monica Zetterlund är varken långsökt eller malplacerad.
Av totalt elva Egerbladh/El-Hag titlar spelades sex in på cd:n Kom tillbaka innan du går, som också kom att innehålla ett axplock av standards ur Berndts och Ann Kristins gemensamma repertoar: Billie Holidays Don’t explain blev Tyst nu med Jonas Gardells hjälp. Cindy Laupers Time after time blev Var inte rädd i Kristina Lugns svenska tolkning, och Yesterdays som jag tolkat till svenska för många år sedan blev
D som var.
Cd:n gavs ut på etiketten Sittel i augusti 2004 och blev rosad av ett fyrtiotal dagstidningar från norr till söder. … Det finns alla möjligheter att det här kan bli en svensk klassiker … skrev Bo Levander i Jönköping-Posten. Svenska Dagbladets Ingrid Strömdahl gav albumet högsta betyg. Skivans första singel, Visa vid sommarens slut fick hög rotation i Sveriges Radio och testades till Svensktoppen i september 2004.
Kombinationen av fantastiska recensioner och flitiga radiospelningar bekräftar med all tydlighet den sofistikerade folklighet som för mig alltid varit och förblir den tillbakalutade mästaren Berndt Egerbladhs signum. Förhoppningsvis kommer någon inse att betydligt mer av Berndts produktion förtjänar att ges ut på cd. Inte minst albumet Så länge du har lust med Lena Nyman som 1986 lade grunden till min vision om hur svensk musik och text bör samverka och låta.
Cd-utgåvan av albumet Did you get some love to the world today baby med Doris, från 1970, producerades och komponerades till stora delar av Berndt. Den har genom åren blivit en kultklassiker och sålt närmare 30 000 exemplar. Cd:n fortsätter att efterfrågas i oförminskad takt i Sverige liksom i övriga Europa. Den är värd varje krona.
Det är min innerliga förhoppning och bergfasta övertygelse att sångerna på Kom tillbaka innan du går kommer att spridas, beröra och trösta gammal som ung lång tid framöver.
Patrick
Visa vid sommarens slut
Så, stanna kvar hos mig min vän
Vi kan dela det som återstår
Se septembersolen rodnar nu
Sena strålar läker våra sår
Jag, jag har tvivlat så
Du har likaså
Vi har en minut
Låt oss mötas här
En sista gång
Visa vid sommarens slut
Ja, jag har tvivlat så
Du har likaså
Vi har en minut
Låt oss mötas här
En sista gång
Visa vid sommarens slut
Vi är visa, vid sommarens slut
Söndagar är bra att fördriva
Tidningen är läst
Det stod inget i den
Söndagen är här
Som ett hål i tiden
Kika in, slå dig ner
Söndagar är bra at fördriva
Visst var helgen skön (skönt att komma ut)
Snart så är den över
Söndag är den lön (pengarna är slut)
Måndagen behöver mutas med, koppla av
Söndagar är bra att fördriva
Ingenstans att gå
Ingenstans att skynda
Söndagen blev till
För att vi ska synda hela dan
Lägg dig ner
Söndagar är bra att fördriva
Fredagar är fest (skönt att komma ut)
Lördagar en gåva
Söndagar är mest (pengarna är slut)
Gjorda för att sova en stund till
Vänd dig om
Ingenstans att gå
Ingenstans att skynda
Söndagen blev till
För att vi ska synda hela dan
Söndagar är bra att fördriva
Fredagar är fest (skönt att komma ut)
Lördagar en gåva
Söndagar är mest (pengarna är slut)
Gjorda för att sova en stund till
Somna om
Söndagar är bra att fördriva
Vinden blåser än
Vind, blåser du på månen?
Toner når min jord
Sänder dig ett ord och i retur
Blåser du tillbaka?
Som du gjorde då
När du kunde nå, allt med din ton
Lekande lätt i Visby hamn
Och vindlande som gränderna
Som om de formats av din lek en gång
Som om de mindes det ännu
Känner hur det vajar till
Toner når min jord
Sänder dig ett ord
Säg, hör du mig?
Saknaden är min enda vän
Jag lever kvar och hör att
Vinden blåser än
Åh, rusiga är raukarna
Som om de druckit av din sorg en gång
Som om de mindes det ännu
Känner hur de vajar till
Toner når min jord
Sänder dig ett ord
Säg, hör du mig?
Saknaden är min enda vän
Jag lever kvar och hör att
Vinden blåser än
En kärlekshistoria
Han går ner för gatan
Och han synar hennes former, som lockar
Hon ger sig in i leken
Gillar ljudet av kulturens krockar
Svarta är hans händer
Tinar sakta upp den vinterns långa längtan
Starka är hans armar
Håller henne i ett stadigt grepp av förväntan
Han kan spelets regler
Vet att livet funkar på det enkla viset
Hon tycker han är värd det
Är beredd på att betala priset
Han äger inga pengar
Valutakursen gör att hon har råd med mycket mera
Hon får stå för notan
Det är något hon har lärt sig acceptera
De delar hela veckan
Och de mättar sina arma, svultna sinnen
Allting som hon får är
Bilderna och dessa ljuva kärleksminnen
Hon tar farväl vid bussen
Lämnar bakom sig det land där ingen bantar
Det han får av henne
Är en kyss på mun och hennes sista slantar
Kom tillbaka innan du går
Visst kan jag leva utan dig
Visst kan jag leva utan dig en dag
Visst kan jag leva utan dig en dag då jag förmår
Kom tillbaka innan du går
Ensam är tiden
Och rummet bor i den
Kom tillbaka innan du går
Klarar jag mig på egen hand?
Nog klarar jag mig på egen hand, men hur?
Jag klarar mig på egen hand, men hur tror du
Att jag mår?
Kom tillbaka innan du går
Vemodig vals
Jag gick och la mig och tänkte ett tag;
Gårdagen var ju precis som idag
Och inget förändras, nej, ingenting alls
Och allt som blir kvar, en vemodig vals
Sen låg jag och drömde om tårar och skratt
Vi kom ju så nära, men aldrig ifatt
De drömmar vi jagat var ingenting alls
Allt som blev kvar, en vemodig vals
Så vakna jag upp ur drömmen jag drömt
Om alla jag älskat och alla jag glömt
Men vad är då livet, nej, ingenting alls
Utan en bitterljuv, vemodig vals
Ja, hellre då vemod här i min vals
Än bara ett vemod och ingenting alls
Recensioner
Svenska Dagbladet 6
”En alltigenom förnämlig utgåva, genialt producerad av saxofonistenJohn Högman, som också gjort inspelningen – det är kvalitet hela vägen, texturval, musik, sång, musikersammansättning, ackompanjemang. Allt stämmer.”
Ingrid Strömdahl
Dagens Nyheter
”En sådan samtidig omsorg om orden och frihet i frasering kan bara komma av ett liv med sång Egerbladhs musik bär stillsamt och säkert framPatrick El-Hags svenska texter och resultatet är låtar som inte gör mycket väsen av sig, men lämnar plats för Hedmark och medmusikanter. Också det en styrka.”
Sara Norling
Smålands Tidningar 5
”Jag fastnade direkt för Vinden blåser än, en kärleksfull hyllning till Lars Gullin. Likaså det norrländskfärgade titelspåret Kom tillbaka innan du går. Ann Kristin omger sig med mycket bra musiker såsom Mats Öberg, Thomas Arnesen och Jonte Högman. Det kan inte bli bättre!”
Göran Engström
Norrbottens-Kuriren 5
”Det är en CD som vinner i längden, lågmäld, fylld av poesi och musikalitet. Visa vid sommaren slut kan man lyssna till hur mycket som helst men vill man ha lite mer sväng så fyller bitterljuva men kravlösa En kärlekshistoria de anspråken.”
Gunnar Lindgren
Hallands Nyheter 5
”Tankarna går till Monika Zetterlund, men Hedmark har en mörkare röst, skolad i folk- vistraditionen och fylld av norrländsk melankoli. Vemodig vals och Gullin-hyllningen Vinden blåser än hör till höjdpunkterna”
Martin Erlandsson
Jönköpings-Posten 4
”Det är också texterna som gör starkast intryck på denna berättande skiva, lite i Monica Zetterlunds anda. Det finns alla möjligheter att det här kan bli en svensk klassiker. Det är musik och texter för kvinnor som också kan älskas av deras män”.
Bo Levander
Uppsala Nya Tidning 4
”Det är vistexter som i sin lågmälda, inkännande vardagslyrik passar väl i sammanhanget, och de lär ha fått kompositörens fulla gillande. Hedmark tolkar dem befriande avspänt och utan poser, så att låtarna formar sig till ett personligt samtal. Det är lätt att trollbindas av den rösten.”
Ulf Gustavsson
Helsingborgs Dagblad 4
”Med detta album vet vi på allvar att det är Ann Kristin Hedmark som tagit över Monica Zetterlunds roll som vokaldrottning inom jazz-visa-genren. Med sugande frasering spänner Ann Kristin sina lätt beslöjade stämband och levererar med blommande och ett slags mogen innerlighet sång efter sång. Toppat av den höstliga Vemodig vals. Mycket mycket snyggt.”
Knut Johansson
Norrländska Socialdemokraten 4
”Precis som Egerbladh själv hittar Ann Kristin ett unikt uttryck, lika mycket visa som jazz, och den avspända närvaron i hennes röst ger karaktär åt de vardagliga texterna, skrivna med ypperlig fingertoppskänsla av främst Patrick El-Hag men även Jonas Gardell och Kristina Lugn. Det är svårt att inte beröras av ett så värdigt, vackert och lågmält avsked till en spelkamrat och nära vän. Ann Kristin Hedmark har gjort en av årets stora svenska jazzskivor.”
Nils Johansson
Allehanda Syd Betyg: 4
”… Dessutom finns det en underbar Egerbladh-hyllning till Lars Gullin, Vinden blåser än som bara den motiverar ett inköp. Ann Kristin är beundransvärd för sitt kompromisslösa fasthållande vid den stil hon känner för mest”.
Christer Nilsson
Västerbottens Folkblad 4
”Av Berndts låtar är titellåten Kom tillbaka innan du går och En vemodig vals bara ett par exempel på hans höga klass som kompositör. Tekniskt är inspelningen av hög kvalitet och förmedlar en känsla av avspänd atmosfär i studion.”
Henry Lövbom
Folkbladet Betyg: 4
”De lite sömniga jazzballaderna är litet som ett höstäpple, runt och moget,
med naturens rodnande toner. Vemodigt vackert i all sin enkelhet.”
Sara Schuldt
Östgöta Correspondenten 4
”Med ett mjukt gung svänger Anders Johanssons bas igång En kärlekshistoria. Berättelsen om den betalningsvilliga och kärlekssvultna vita kvinnans veckolånga turistsex i ett soligt land. Utan att moralisera sjunger Ann Kristin Hedmark Patrick El-Hags ömsinta text om en hopplös affär som varar fram till charterbolagets avresedag. Det lilla poesimiraklet Kom tillbaka innan du går är inte bara en svårmodig låt om längtan utan också ett album fylld av välsignade musikanters goda musik.”
Lasse Åbom
Tidningen Ångermanland 5
”Vilken kvalitetsartist hon är, Ann Kristin Hedmark. På nya CD: n Kom tillbaka innan du går sjunger hon så nära och intimt att man som lyssnare tycker sig vara med i inspelningsstudion. Ann Kristin Hedmark är ingen tekniskt överdådig sångerska men sätter man känsla framför teknik är hon artisten att lyssna på. Nu när Monica Zetterlund slutat sjunga är nog Ann Kristin Hedmark den främsta i balladfacket. El-Hag har skrivit ett flertal av texterna, hans texter är genomgående mycket bra. Titelmelodin är bara den värd skivans pris. Det här måste vara en av årets allra främsta jazzskivor. Suveräna musiker med geniet Mats Öberg i spetsen. En värdig hyllning till Berndt Egerbladh. Han ler i sin himmel.”
Lars Landström
Österlen Magasinet
”Visa vid sommarens slut har säker de allra flesta hört i radio många gånger. Den är utsökt, men personligen känner jag allra starkast för avskedssången, titelspåret, och naturligtvis den oerhört vackra Vemodig vals som når en oanad kraft i den luftiga, vackra produktionen. Det här är en i märgen svensk platta, med vemod, ett uns norrländsk mystik och blond magi. Missa icke!”
Bo Olsson
Lira
”Ackompanjemanget är sparsmakat. Slagverkaren Rafael Sidas talande trumma skänker friskhet åt musiken och Mats Öbergs pianospel är överraskande behärskat och mycket smakfullt. Därtill basfiol, en gitarr, lite saxofon. En chokladpralin till latten.”
Leif Carlsson
Norra Västerbotten
”Det är ett tronskifte vi bevittnar. I och med den nya cd: n har Ann Kristin Hedmark övertagit rollen som vokaldrottning inom jazzvisegenren från just Monica Zetterlund. Hennes röst är innerlig, mogen, mörk, fyllig och till brädden fylld av norrländsk melankoli. Som gjord för bitterljuva jazzballader. Bara lyssna och njut. Personlig favorit är den höstliga Vemodig vals som värmer skönt medan regnet strilar utanför fönstret.”
Mikael Bengtsson
Dagens Nyheter 4
”Här granskas framför allt människors förhållanden i en vistradition som är skarp och iakttagande. Musikaliskt är det desto mer bångstyrigt men lika övertygande. Ingrid Contardo som med mjuk släpighet backar upp El-Hags egen lite sakliga röst bidrar också till skivans överraskande och konsekventa charm.”
Sara Norling
Värmlands Folkblad 4
Tål att jämföras med våra största!
”Ett reklamblad som hävdar att texterna har samma kvalitéer som Beppe, Povel eller Cornelis brukade visa upp. Stora ord förvisso, men det märkliga är att Patrick El-Hag aldrig behöver äta upp dem. Detta är – i såväl text som musik – en underbart fin skiva, som trots alla influenser aldrig tillåts spreta, därtill är Patrick El-Hags begåvning alltför påtaglig. Till sin hjälp har han en samling utsökta musikanter och sångare. Jan Allan får sällskap av Ison (från Ison & Fille) som rappar så man får gåshud, Bengan Jansson på dragspel, Camilla Henemark viskande kärleksfraser på romani, blås, fiol och nackhårsresande rytmik, allt medan El-Hags poesi rör sig – faktiskt – med de nämnda storheternas lätta elegans. Så Där är snubblande nära högsta betyg, men det spar jag till nästa tillfälle. Ge oss mer, snarast!”
Björn Stefanson
Lira
”El-Hag står för texter som tycks djupt förankrade i en svensk tradition och som leder tankarna till både Cornelis och Olle Adolphson. När Jan Allan lägger en Chet Baker-slinga med sin trumpet till en rappande Ison häpnar man över uppfinningsrikedomen. Och nog förstår man att Berndt Egerbladh gav honom några låtar att skriva text till. Jag tror att Egerbladh ler i sin himmel över resultatet. Patrick El-Hag som röst då? Underbar! Lätt, varm, säker.”
Thomas Nydahl
Västerviks Tidningen 4
Underfundiga texter till komp i världsklass
Så gott som samtliga melodier är riktigt njutbara och lyfter av det genuina musikaliska kunnandet vare sig det gäller en ballad, en svängig salsa eller en tango. Texterna är genomgående mycket bra och blir bara bättre efter ett par genomlyssningar. Några har chans att etsa sig fast rejält. Det är ny svensk visa till riktigt bra musik. Kompet på senaste cd:n Så där är det världsklass på, det svänger rejält och där återfinns en hel radda av svenska toppmusiker. Det är rena dansmusiken.”
Hans Brandin
Femina
”Patrick El-Hag är en skön bekantskap. Lite bossa, lite visa, lite fado. Mysigt, vemodigt, humoristiskt och med lysande observationsförmåga. Behöver du tröst?
En ny kompis? Här är den.”
Åsa Brolin
Göteborgs-Posten
”Från närmast ingenstans kommer sångaren och vispoeten Patrick El-Hag och gör precis vad han vill. Som ett Bo Kaspers utan skyddsnät, med gästspel av såväl musikanterna Jan Allan och Bengan Janson som Camilla Henemark och en svalt rappande Ison. En bedrift bara att få ihop det här!”
Patrik Lindgren
Helsingborgs Dagblad 4
Skönt skruvat men på kornet
”Orden har en sällsam grafik hos vispoeten El-Hag och här på sin skivdebut på svenska sjunger han dem själv, charmigt nonchalant. Ingrid Contardo och Camilla Henemark finns med i drösen av gästartister som förgyller den musikaliskt lite strama men väldigt snygga och rytmiskt välkickade produktionen. Det känns inte som någon vild gissning att Patrick El-Hag här kliver in i ljuset från den stora spotlighten.”
Knut Johansson
Groove
”Lysande i all sitt hyllande av svensk-internationella referenser inom framför allt den modernt klassiska schlagern och visan, liksom de ibland nästan genialiskt enkla reflektionerna i texterna. Patrick El-Hag har uppenbarligen en oupptäckt gen i rakt nedstigande led till svensk schlager á la exempelvis Svante Thuresson och när den får utrymme, och kanske till och med dominera, är det bitvis briljant, om än ibland lite väl moget – men trots allt träffsäkert oavsett mottagare. Här finns allt från jazz till salsa och ren, oförstörd singer/songwritervisa. Allt förpackad till modern schlager, utan att nedvärdera det, eller att få det att verka som något annat.”
Magnus Sjöberg
Norra Västerbotten 4
”Hans husgudar heter Povel, Beppe, Cole och Cornelis, påstår han, och jag tror honom, för Patricks första skiva på 10 år, tillika hans svenska debutalbum är full av fyndiga texter, serverade i en sällsynt stilblandning. Och att rösten är liten stör inte; så läcker är musiken.”
Olle Lundqvist
Dalarnas Tidningar 4
”Varken jazz, visa, salsa eller tango. Snarare en blandning. Av allt. Patrick El-Hag visar än en gång känslan för ord. Musikbilden fördjupas och fängslar. En av favoriterna på skivan är Vågor som viner, en fri poetisk tolkning av Tiempo y silencio, känd genom barfotalegenden Cesaria Evora.”
Anita Carlsson
Uppsala Nya Tidning
”Trivsam och inbjudande musik tenderar att bli blek. Så är dock inte fallet med poeten Patrick El-Hags debutalbum. Här finns mycket att hämta även för dem som bara jagar något jazzigt eller längtar efter något latinskt. Flera melodier är lånade men till plattans stora förtjänster hör att den bjuder utmärkta och genomtänkta texter.”
Björn Lövenlid
Dala Demokraten 4
”Det är texterna som är det väsentliga när Patrick El-Hag gör debut på svenska. Musiken växlar mellan olika genrer och har hämtats från lite olika kompositörer,
men kanske kan den sammanfattas som visjazz. Det blir otroligt omväxlande och underhållande och väldigt bra. Det är både komplett och komplext.”
Lennart Götesson
Plus Sverige
Hör hans sköna röst!
”Patrick El-Hag sjunger så märkligt, i betydelsen annorlunda och personligt. Ett ovanligt ljust och ljuvt röstläge, som extramjuk sammet. Soul, jazz, latin, pop och afro möts i musiken. Fast mest fascinerar Patrick El-Hags sång.”
Bengt Eriksson
Nöjesguiden
”En märklig slowmotion-extatisk, härligt psykotisk och stundom solitär fiesta. Från svettigt sensuell samba, mellankoliska baksmällor och socialrealismens bakslag till chansons halvslick Södermalms-funkreggae. På det hela ett poetiskt okonstlat och ärligt litet nedslag i Patrick El-Hags värld.
Kenny Håkansson
Tidningen Resumé
”Patrick El-Hags svenska debutalbum är en svängig ny bekantskap. Mixen av salsaflört, rökig jazz och svensk viskultur funkar alldeles utmärkt som stämningsskapare framför öppna brasan i jul.”
Fredrik Hansson
Nya Wermlands Tidningen
”Eklektiskt, det är bara förnamnet när Patrick El-Hag gör comeback som skivartist. Tango och salsa samsas med låtar som leder tankarna till Cornelis och Adolphson.
Det är trovärdigt, kompetent och originellt.”
Ola Wihlke
Jönköpings-Posten
”Det här är en spännande och lite svårdefinierad platta, med en ovanlig poet och artist. Patrick skriver personliga, utlämnande och hudnära texter om längtan efter ömhet och närhet i vardagen, ja även om ett visst mått av kåthet. Den musikaliskt omväxlande anrättningen bärs fram av läckra arrangemang och gäster som Jan Allan, Bengan Jansson, Ison och den något otippade Camilla Henemark. Man kastas mellan vemodig visa och fruktigt frisk latino, eller sugande tango. Jag gillar Patrick El-Hags debut.”
Bo Levander
Tweets
-
"Vi låtsas som ingenting" now rereleased Spotify: https://t.co/nUBRqu3CsN YouTube: https://t.co/FfqAaqrZZO Ap… https://t.co/e9c5NHF0NX 1 year ago
-
Att ’blåljuga’ har fått en helt ny innebörd. 1 year ago